Diagrame animate cu TSV B

În timpul arderii, printre altele, se eliberează aburi din combustibil. Dacă gazele de ardere sunt suficient de fierbinți, aburul iese prin coș împreună cu gazele de ardere. Dacă gazele de ardere se răcesc într-un anumit punct, are loc condensarea aburului. Condensul poate conține substanțe foarte agresive care provoacă coroziune rapidă și formarea de depuneri pe suprafețele de transfer de căldură (gudron).

Acest lucru poate fi prevenit prin utilizarea termoventilelor TSV care amestecă apa rece de retur de la un sistem de încălzire sau un rezervor termic cu apa caldă din turul cazanului. În acest fel, întregul schimbător de căldură al cazanului este menținut mai cald, la temperaturi care să nu permită apariția condensului, ceea ce face ca durata de viață a acestora să fie mult mai lungă și randamentul cazanului mai mare.

Influența termoventilelor asupra funcționării cazanului este evidentă din diagramele animate.

Funcționarea cazanului fără termoventil

TSV

Un sistem simplu de încălzire cu inserție de șemineu/cazan fără termoventil. În acest sistem, poate apărea condensarea vaporilor. Datorită apei reci care se întoarce în cazan, pe suprafețele sale de transfer de căldură se formează condens agresiv. Condensul conține produse de ardere care pot fi foarte agresive, în special atunci când sunt arse lemne sau combustibili solizi, și poate provoca gudron – murdărirea suprafețelor de transfer de căldură a cazanului și coroziune. Suprafețele de transfer de căldură murdare provoacă deteriorarea eficienței cazanului, ducând la distrugerea acestuia din cauza coroziunii.

 

Funcționarea cazanului cu termoventil TSV B

TSVB

Un sistem de încălzire cu inserție de șemineu/cazan cu supapă de sarcină. Termoventilele TSV combină apa rece care se întoarce dintr-un circuit de încălzire cu apa caldă de la un cazan. In acest fel intregul schimbator de caldura al cazanului este mentinut la cald, la temperaturi care nu permit condensul care aduce o durata de viata semnificativ mai mare si o eficienta mai mare a cazanului.

 

Funcționarea cazanului cu termoventil TSV B și acumulator termic

TSVB

Un sistem de încălzire care utilizează un termoventil TSV B și un rezervor termic. Un acumulator termic este încălzit prin încălzirea apei în timp ce înmagazinează căldură și o eliberează în circuitul de încălzire doar în cantitatea necesară pentru încălzirea clădirii. Clădirea nu este supraîncălzită, iar dimensionarea adecvată a rezervorului termic împreună cu un controler inteligent poate aduce aproape același confort de încălzire ca și cum ar fi folosită o sursă comutată (cazane pe gaz, ulei sau electrice etc.). Într-un astfel de caz, sursa funcționează în parametrii săi nominali, adică cu cea mai mare eficiență posibilă, ceea ce aduce întotdeauna o economie mare la costurile de încălzire și o prelungire substanțială a duratei de viață a cazanului.